Ideekonkurss

Mida teha Vabadussõja mälestussamba tükkidega Amblas?


Eellugu

2023. aasta augustis tulid Järvamaal, Amblas punamonumendi likvideerimisel selle taldmiku alt välja 1949. aastal lõhutud Vabadussõja mälestussamba tükid.

1925. aastal avati Ambla kihelkonnast pärit sõduritele mälestussammas „Rahuingel võidupärjaga“, mille kavandi autoriks oli Anton Starkopf. Dolomiidist mälestussammas kujutas endast kolmel astmel ja kuubikujulisel alusel seisvat obeliski, mille kahel küljel olid nimed ja tekstid ning kahel küljel reljeefid. Obeliski otsas oli inglikuju.

Oktoobris 1949. aastal sammas lõhuti ning tükid veeti laiali. Aja jooksul on tükke leitud ja hoiustatud muuseumites. 2023. aasta leid on suurim ning valdavalt on säilinud just tükid, mil tekstid peal. Inglikuju tükke pole leitud.

1990. aastal avati samba originaalkoopia samas kohas Ambla kirikaias. MTÜ Ambla Selts soovib aga leitud tükid eksponeerida Ambla pargis – Ambla kiriku ja jõe vahelisel alal. Parki hakati rajama kogukonna poolt 2022. aastal ning mälestussamba tükkidest taies saab pargis keskseks eksponaadiks. Soov on avada eksponaat 27. septembril 2025, mil tähistatakse samba püstitamise 100. aastapäeva.

Vaata lisaks: https://www.err.ee/1609075802/jarvamaal-leiti-ules-kadunud-vabadussoja-malestusmark


Üleskutse

MTÜ Ambla Selts ootab asjatundlikke ja loovaid ettepanekuid kivitükkide eksponeerimiseks (edaspidi: eksponaat). Ideekavandi tingimused:

  • Eksponaat peab sobituma Ambla parki (täpne asukoht on kindlaks määratud Ambla Seltsi poolt)
  • Kivitükid peavad olema kaitstud vihma eest
  • Eksponaat peab jääma nö avatuks, et kui tulevikus leitakse uusi tükke, oleks ka need võimalik sinna lisada
  • Eksponaat võib kasutada valguslahendusi (elektriühendus on olemas)
  • Ideekavandi võib esitada ka kollektiivse loovtööna
  • Eksponaadi valmimisaeg peab ideekavandi järgi olema teostatav 1. septembriks 2025
  • Kui ideekavandi autor omab valmisolekut ka eksponaadi valmistamiseks, siis lisada ideekavandile orienteeruv ajakava ning hinnakalkulatsioon

Korraldus

Ideekavandid võib esitada tekstiliselt, visandina või konsultatsiooni vormis. Käesoleva üleskutse puhul hinnatakse ideed, mida kivitükkidega peale hakata, et need oleksid väärikalt eksponeeritud Ambla pargis.

Kividega saab tutvuda Ambla kultuurimajas.

Ideekavandite esitamise tähtaeg on 1. detsember 2024.

Tulemustest teavitamine toimub 3. jaanuaril 2025 – Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeval. Ideekavandi väljavalimise komisjoni kuuluvad MTÜ Ambla Seltsi esindajad, Ambla Maarja koguduse õpetaja Tõnu Linnasmäe, Järvamaa Muuseumi teadusjuht Ründo Mülts ning Muinsuskaitseameti Järvamaa nõunik Madis Mikkor. Väljavalitud ideekavandi autorit (autoreid) premeeritakse rahaliselt (300 €) ning märgitakse ära valminud eksponaadi juures. Korraldajatel on õigus preemiaraha jätta välja jagamata, kui sobivat ideed ei laeku.

Kontaktid pargi ja kividega tutvumiseks, konsulteerimiseks ning ideekavandite saatmiseks:

Kai Kanarik
MTÜ Ambla Selts
E-post: amblaselts@gmail.com
Telefon: 56207176
Aadress: Ambla kultuurimaja, Pikk 15, Ambla, Järva vald, Järvamaa